Földi, kémiai szúnyoggyérítés


 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Budaörs teljes lakott belterületén földi úton történő kémiai szúnyoggyérítés kerül elvégzésre az alábbi időpontban:

2024. 07. 15. hétfő

a napnyugtát követő időszakban.

Akadályoztatás (szél, eső, köd) esetén pótnap: 2024.07. 16. vagy 07. 17.

 

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

 

Szúnyoggyérítés tervezett útvonala

 

A 2024. július 15-én (pótnapok kedvezőtlen időjárás esetén: július 16. vagy 17.) végrehajtásra kerülő földi-kémiai szúnyoggyérítés során a kezelést végző járművek (jelen tervek szerint 3 db) a következő útvonalakon fognak haladni este 9 órától:

-        az első gépkocsi által kezelt terület az 1-es főúttól É-ra eső utcákat foglalja magában, a város Ny-i végéből (Meredek utca) elkezdve fog haladni K felé;

-        a második gépkocsi az 1-es főút és az autópálya közti utcákon fog végig menni, szintén Ny-ról K-i irányban;

-        a harmadik jármű először Kamaraerdőt járja végig, majd a másik kettőnek segít be szükség szerint a város K-i végéből indulva.

A munkálatok tervezett befejezési ideje a fentiek szerint hajnali 2 óra.

 

 

A lakosság részére javasolt intézkedések:

 

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.