Új síkosságmentesítő anyag


A jégmentesítő anyagok úgy működnek, hogy a vízzel (jéggel illetve hóval) oldatot képeznek, amely oldatnak az anyagtól függően alacsonyabb a fagyáspontja, mint a víznek, így a fagyáspontig folyékony állapotban maradnak. A leggyakrabban használt útszóró só által képzett oldat például -7 celsius fok körül kezd el megfagyni, míg a kalcium-klorid még -25 foknál is folyékony állapotban marad.

Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, és saját tömegénél sokszorta több nedvességet képes megkötni, ezért a téli jégmentesítésre a leghatékonyabb megoldás a piacon.

Gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és jégből, mint az egyéb anyagok.

A kalcium-klorid alkalmas mind a megelőző kezelésre, (havazás, eső előtti kijuttatás) mind az utókezelésre (már lehullott csapadék, hó, kialakult jégpáncél olvasztására).

A kalcium-klorid műtrágyaként is használatos, ezért a növényzetre nincs káros hatással, és a szükséges kijuttatási mennyiség is töredéke az útszóró sóhoz képest.

 

Szeretne többet megtudni a kiszórt anyagról?
Kattintson ide!

 

0116-1

 

0116-2

 

Az alábbi kép az oldat kihelyezésének másnapján készült a reggeli lefagyások idején, a CBA mellett. Az olvadt és a jeges rész látványosan elkülöníthető.

0117-cacl2