Változás a szúnyoggyérítésben


Tisztelt Budaörsiek!

Ettől az évtől számottevő változást tapasztalhatnak a szúnyoggyérítési eljárásokban.

Az idén életbe léptetett, Európa összes országára vonatkozó hatósági korlátozások miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége megszűnik, így a biológiai, illetve a földfelszínen végzendő gépi szórásra szükséges átállnunk (kémiai gyérítés).

Ez a változás sajnálatosan azzal járhat együtt, hogy az eddig magas hatékonysággal működő repülőgépes kémiai beavatkozások hiánya miatt a megszokottnál több szúnyoggal találkozhatunk nyáron. Mindezek ismeretében – azon túl, hogy társaságunk mindkét új eljárást rendszeresen és intenzíven alkalmazni fogja - a szúnyogpopuláció elszaporodásának megakadályozásában a lakosság aktív közreműködését is kérjük.

A szabad ég alatt tárolt, víz összegyűjtésére alkalmas edényeket (vödör, lavór, gyerekjáték, talicska) úgy szükséges fordítani, hogy abba ne tudjon víz összegyűlni. A jövőben az esővízgyűjtő hordó, ciszterna lefedése, illetve sűrű hálós takarása lesz a célravezető eljárás. Tanácsos továbbá az ereszcsatornát, vízelvezető árkot a megszokottnál gyakrabban karbantartani.

Társaságunk az első biológiai szúnyoggyérítést július 2. napján, a délelőtti órákban, a város vizes területein elvégezte.

A munkához Vectobac 12 AS lárvairtó készítményt használtunk, amely az állatokra és az emberre nem jelent kockázatot.

A első földi, kémiai kezelést július 8-án és 9-én tervezzük elvégezni ULV eljárással (hidegködös permetezés). Amennyiben esős az idő, a pótnap: július  10. és 11.

Ehhez a munkához Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert használunk, ~0,6 liter/hektár dózisban, ami ~0,7 g/hektár Deltametrin hatóanyag kijuttatását jelenti.

Ez a mennyiség a csípőszúnyogok mellett csak az érzékenyebb rovarokat (pl. muslicák, levéltetvek repülő alakjai) pusztítja el, azaz a rovarevő madarak, denevérek nem maradnak táplálék nélkül. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, de a permetezés pillanatában is minden előírt határérték alatt marad, azaz kötelező előírás, várakozási idő sem a parkokban, sem a kiskerti növényekre vonatkozóan nincs.

Ettől függetlenül tanácsos megtenni az észszerű óvintézkedéseket (pl. ne tartózkodjanak a kezelő jármű közvetlen közelében, élelmiszer, gyermekjáték ne maradjon kint a teraszon, száradó ruhák leszedése, stb)

A munkakezdés ideje minden esetben 21:00 óra, így a lakosság többsége nem találkozik a kezeléssel.

A méhészetekre sem jelent tényleges kockázatot az eljárás, ennek ellenére őket is időben értesítjük.

Köszönjük együttműködésüket!

 

A permetezést végző szakcég hivatalos értesítője: 

TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településük területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A kezelés pontos időpontja: 2020. június 8. és 9. napján, napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2020. június 10. és 11. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre. 

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.