Parkok, virágládák, ágyások


 

„Egy színpompás virágoskert megtaníthat arra, hogy a boldogság benned van.” (William Cowper)

Lakókörnyezetünk képét, hangulatát alapvetően meghatározza a közterületek és a parkok száma, azok rendezettsége, változatossága.

Városunkban szökőkutakkal, formatervezett padokkal, asztalokkal tarkított parkokkal, sokszínű virágágyásokkal, virágládákkal, oszlopokon és karos virágtartókra kihelyezett muskátlikkal, virágkompozíciókkal találkozhatunk.

E szemet gyönyörködtető látvány mögött álló szervezési és kivitelezési munkát társaságunk Park és Közterület-fenntartó részlege látja el.

A parkok és közterületek virágosítási munkáinak előkészületeit már a téli időszakban elkezdjük. a virágok fajtáit és darabszámát az Önkormányzattal egyeztetve megtervezzük. Mivel éves szinten kb. 32000 darab egynyári virágról, 1350 cserép muskátliról van szó, ezért a virágágyások arculatának kialakítása, a növények színeinek és arányainak összehangolása nem kis feladat.

Márciusban - áprilisban a kétnyári és a hagymás növények, májustól pedig az egynyári növények jutnak szerephez. Az újbóli kiültetések megkezdése előtt felújítjuk az ágyásokat, a tavasz végétől pedig egészen kora őszig öntözéssel, gyomlálással, tápoldatozással intenzíven gondozzuk a növényzetet.

Késő ősszel, az egynyári virágok elvirágzását követően, a talaj frissítése után, újra árvácskát és hagymás növényeket ültetünk. Az árvácska egészen az első fagyokig virágzik, utána pedig áttelel. Tavasszal először az ősszel ültetett tulipánok virágoznak.

Az elmúlt években mintegy 1300 darab fát ültettünk városunk területén. Kihelyezésük után 3-4 évig folyamatosan locsoljuk, gondozzuk a fiatal csemetéket. A korosabb fákat rendszeresen ifjítjuk, az elszáradt ágakat kivágjuk, koronaalakítást végzünk, többek között azért is, hogy az un. "viharkárokat" is elkerüljük.

A városképhez a füves területek is hozzátartoznak. Társaságunk írtja a parlagfüvet és egyéb allergén gyomokat. Ebbe a munkába az Önkormányzat által meghatározott gyepes közterületek, útvonalak melletti füves területek tartoznak.

Büszkék vagyunk, hogy Budaörs 2004-ben, 2006-ban és 2010-ben is különdíjat nyert a Virágos Magyarország elnevezésű eseményen.

Jövőben is maximálisan törekszünk arra, hogy Budaörs lakói érezzék: városunk nagy hangsúlyt fektet a parkfenntartásra és a közterületek gondozására.

 

Szeretné tudni, hol van Ön közelében a legközelebbi park?

Szeretne gyönyörködni közterületeink virágkölteményeiben?

PJK-1.g PJK-1.d PJK-1.c PJK-1.b